perjantai 23. tammikuuta 2015

Terveellinen välipala, mehevät omena-kauraruudut

Pin ThisEmail This
Välipalat ovat yksi kiireisen opiskelijan arjen haaste. Niiden pitäisi olla terveellisiä, helposti mukanakuljetettavia ja tarpeeksi täyttäviä, jotta nälkä pysyy loitolla ja energiaa riittää taas puurtaa eteenpäin. Usein maustettu rahka, joko itsetekemällä tai kaupasta, on ratkaisu tähän haasteeseen, mutta jossain vaiheessa alkaa nyppimään senkin vaihtoehdon yksipuolisuus, joten hyvät välipalaideat (ja reseptit) ovat aina tarpeen.

Nämä omena-kauraruudut ovatkin kätevä välipala helpottamaan arkea. Ne ovat helppo tehdä, terveellisiä - täynnä kuitua ja kuorimattoman omenan flavonoideja (onpa moni kookosöljyäkin terveelliseksi hehkuttanut, mutta sen hyödyistä näyttö on edelleen ilmeisen kiistanalaista) -  ja kaiken lisäksi ruudut ovat tarpeeksi täyttäviä. Eikä ihme, 4 dl kaurahiutaleita on muutaman aamun aamupuuroihin kuluva määrä, joten nälän pitäisi pysyä jo muutamalla ruudulla loitolla seuraavaan ateriaan asti. Resepti näihin on bongattu mainiosta Ruokatohtori-kirjasta, joka viime vuonna ilmestyi kirjakauppojen hyllyille.


Rakenne ruuduissa on mehevä ja pinta mukavan rapea, kunhan malttaa antaa niiden paistua ja jäähtyä kunnolla. Kookosöljy antaa vienon kookoksen maun ja siemenet rapisevat kivasti suussa. Nämä ovat muuten myös gluteenittomia, kun kaapissamme sattui löytymään paketillinen kilpailusta voittamiamme gluteenittomia kaurahiutaleita, joten välipalaruudut sopivat myös keliaakikoille. 

PS. Kannattaa tehdä kerralla iso satsi, sillä kokemuksen perusteella nämä häviävät aika vauhdikkaasti tarjoiluastiasta parempiin suihin ja laukkuihin.

Mehevät omena-kauraruudut

2 omenaa kuorineen

2 rkl kookosöljyä (muutakin öljyä voi käyttää, mutta tällöin kookoksen maku jää uupumaan)

2 rkl luomuhunajaa (mieluiten juoksevaa)
4 dl luomukaurahiutaleita (gluteenittomia tai tavallisia)
2 tl kanelia
1 rkl kuivattuja karpaloita
1 rkl kurpitsansiemeniä

+ hieman öljyä uuniastian voitelemiseen

1. Lämmitä uuni 180 asteeseen.
2. Pese omenat huolellisesti. Lohkoa omenat, ja aja tasaiseksi soseeksi teho-tai sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa pieni tilkka vettä soseutusta helpottamaan.
3. Sulata ja sekoita yhteen kookosöljy ja hunaja pienessä kattilassa. Lisää joukkoon omenasose sekä kaneli ja sekoita jälleen.
4. Ota kattila pois levyltä, ja kaada seokseen loput ainekset. Sekoita vielä kerran kaikki tasaiseksi massaksi.
5. Voitele pieni uuniastia kevyesti, ja taputtele taikina tasaiseksi reilun sentin paksuiseksi levyksi. Taikina pysyy hyvin koossa, joten sillä ei tarvitse peittää koko astian pohjaa. Paahda uunin keskitasolla vähintään 20 minuuttia.
6. Anna jäähtyä kokonaan, ja leikkaa tämän jälkeen haluamasi kokoisiksi ruuduiksi.

2 kommenttia:

  1. Ihania reseptejä! Jään aivan ehdottomasti seurailemaan blogianne. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos ihanasta viestistä! :) Mahtava kuulla että olet pitänyt ruokahöpinöistämme ja blogin enemmän tai vähemmän mausteisista tuotoksista!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...