keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Paluu alkuun - linssejä tomaatti-kookoskastikkeessa

Pin ThisEmail This
Hei. Pitkästä aikaa. :) 

Toivottavasti ette ole ihan kokonaan unohtaneet meitä. Me sen sijaan olemme anteeksipyynnön velkaa, että tuosta noin vain kertomatta olimme neljä kuukautta hiljaa. Olemme enemmän kuin pahoillamme! Emme kuitenkaan ole lopettaneet, vaikka syksyn ajan olemmekin eläneet hiljaiseloa, joka tilanteesta johtuen tulee vielä jouluun asti aika lailla jatkumaan. Kiitos teidän kaikkien lukioiden, ruokablogin pitäminen on lopulta kuitenkin niin palkitsevaa puuhaa työläydestä huolimatta, että tätä ei jätetä tähän. Piste.



Paljon on kuitenkin tapahtunut sitten viime kirjoittaman, mutta ehkä nyt päällimmäisenä se, että tämän syksyn ajan vietämme kokonaan eri maissa, kun Maustemittakaavan parrakkaampi osapuoli päätti lähteä syksyn ajaksi Lundin yliopistoon vaihtoon.

Uusi maa, uusi työ, uudet kuviot, uudet ihmiset. Maustemittakaava jäi rehellisesti sanoen taka-alalle molemmilla jo loppukesällä. Toisaalta tiesimme myös, että välimatkan takia yhteistä ruokablogia olisi vaikeampi pitää ainakin meidän tapauksessa. Ja mitä kauemmin edellisestä kerrasta kului aikaa, sitä vaikeampaa oli palata tekstien pariin. Jo pienen tauon jälkeen tuntui, että comeback-reseptiksi enää kelpaisi mikä tahansa ja paineet kasvoivat myös kuvien suhteen - ei ollut sitä täydellistä mummolan vintiltä kaivettua rustiikkista puualustaa eikä ajan patinoimaa messinkikattilaa. Mutta totta kai tuo rima oli vain omassa päässämme.

Pikkuhiljaa olemme tajunneet myös, että kenties eksyimme jossain vaiheessa ja kadotimme sen, minkä vuoksi alun perin aloimme ruokablogia pitää. Alun alkaenhan halusimme auttaa niitä hetkiä, kun kaupassa seisoessa pää lyö tyhjää ja tuntuu siltä, että samat kolme ruokaa kiertää päivästä ja viikosta toiseen ruokalistalla.  

Ja haluamme yhä! Todella usein ruokablogeja tai uusia keittokirjoja selaillessa törmää edelleen siihen, että kaikkea upeaa on kyllä tarjolla esimerkiksi brunssikattaukseen, mutta lopulta niitä arkeen sovellettavia, uudenlaisia kasvispääruokia on aika harvassa. Juuri niitä ohjeita, joita kuitenkin useiten tarvitsemme ja joihin vaihtelua kaipaamme. Ei sillä, että intohimomme ruoanlaittoa olisi minnekään kadonnut tai edes vähentynyt. Parhautta on edelleen pyhittää ruoanlaittoon koko päivä ja nauttia illan päätteeksi antimista. Joskus on myös ihana esitellä uusia ravintolalöytöjä, joita ei vain voi olla hehkuttamatta. Tai kokeilla upouutta raaka-ainetta, jonka saamiseksi saa juosta vähintään tusinassa erikoisliikkeitä. Mutta kun rehellisiä ollaan, nuo hetket ovat silti poikkeuksia kiireisessä arjessa. Luksusta, kun siihen on aikaa.

Kun kahdeksalta marraskuisena maanantai-iltana kotiovea avatessa tekee mieli vain heittäytyä sohvan perukoille ja toivoa, että iltaruoka ilmestyisi kerrankin itsestään pöytään, eivät nuo pinterestiin tohkeissaan lisätyt vaikuttavat, mutta pitkän kaavan kautta syntyvät "marinoi ensin tunti" ja "käy kolmessa kaupassa löytääksesi tarvittavat raaka-aineet"-reseptit valitettavasti siinä hetkessä useinkaan paljoa lämmitä. Silloin ei tehdä uutta ja mullistavaa, eikä hauduteta hitaasti kolmea tuntia, vaan silloin muistellaan jokin luottoresepteistä, jota varten ei tarvitse edes katsoa ohjetta (...tai vaihtoehtoisesti tilataan pizza, mutta me olemme edelleen sitä mieltä, että se maksaa aina vaivan väsyneenäkin pyrkiä laittamaan ruokaa). 

Ja juuri noita luottoreseptejä me pyrimme tarjoamaan jatkossakin, olivat ne sitten vegeä tai kalaa. Ruokia joista tulee hyvä mieli ja jotka tekevät hyvää, ruokia joiden ei tarvitse välttämättä olla monimutkaisia, ainoastaan herkullisia. Joten palataanpa viimein itse asiaan. 


Listalla on tänään meidän varsinainen luottoruokamme tältä vuodelta, linssejä tomaatti-kookoskastikeessa, joka tunnetaan meidän kesken tuttavallisemmin nimellä reissusafka. Tätä on tehty kerrasta toiseen tänä vuonna aina Väli-Amerikan hostelleista alkaen, ja varsinkin Ruotsiin karannut jäsenemme on viime aikoina tehnyt vähintään kerran viikossa yhden satsin. Pieni vaihtariasunnon keittiö kun ei tarjoa kaikkia hienouksia, on silloin asiat pidettävä yksinkertaisina. Eikäpä tähän sitten tarvitakaan kuin sipuli, muutama valkosipulinkynsi, tomaattimurskaa, kookosmaitoa ja linssejä yksinkertaisimmillaan. Yksinkertaisuus on valttia, ja tässä tapauksessa myös herkullista!

Käytännössä kaikki raaka-aineet säilyvät kotona kuivakaapissa, joten tämä syntyy silloinkin kun jääkaappi ammottaa tyhjyyttään. Reppureissaajan näkökulmasta tässä mahtavaa on etenkin raaka-aineiden saatavuus ja edullisuus, sekä se että mausteet ja ylimääräiset linssit kulkevat kevyesti mukana rinkassa. Ohje on myös siitä hyvä, että sitä voi varioida lähes rajattomasti - linssien sijaan pataan voi laittaa mainiosti laittaa vaikkapa papuja (samalla myös valmistusaika puolittuu!) -  ja se käy niin riisin, kvinoa kuin bulgurinkin kanssa. Testattu on!

Tätä voisikin kai kutsua myös kiireisen opiskelijan pelastajaksi: helppo ja nopea valmistaa, maukasta sekä ravitsevaa ja edulliset raaka-aineet, jotka säilyvät pahan päivän varalle. Ruoka sopii myös vegaaneille ja gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle. Joten olkaapa hyvä, toivottavasti löydätte jatkossakin tienne blogiimme!



Linssejä tomaattikookoskastikkeessa a.k.a reissusafka


1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
2 dl vihreitä linssejä
800g kuorittuja tomaatteja/tomaattimurskaa
2 dl kookosmaitoa
2 rkl tomaattipyreetä
(1 tl kuivattua inkivääriä)*
(2 tl kuivattua korianteria jauhettuna)*
½ limen mehu
n. ½ tl suolaa
mustapippuria

Tuoretta korianteria ja/tai pinaattia viimeistelyyn
Öljyä paistamiseen

Esimerkiksi riisiä, pastaa (toimii yllättävän hyvin) tai kvinoaa lisukkeeksi.

1.            Kuullota sipulia öljyssä kunnes se pehmenee, lisää sitten valkosipuli ja kuullota vielä hetki.
2.            Kaada pannulle linssit, tomaattimurska ja kookosmaito sekä pieni tilkka vettä. Lisää joukkoon tomaattipyree ja mausta kuivatulla inkiväärillä, kuivatulla korianterilla, suolalla ja pippurilla. Anna kastikkeen porista noin 30 min kunnes linssit ovat kypsiä.
3.            Ota kastike jäähtymään ja purista siihen hetken päästä limen mehua. Viimeistele tuoreella korianterilla ja/tai pinaatilla ja tarjoile haluamasi lisukkeen kera (esim. riisi, pasta tai kvinoa).


* tähdellä merkityt raaka-aineet voi tarvittaessa myös skipata, mutta niillä saa aikaan vielä herkullisemman maun.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaapa hyvältä ja yksin kertaiselta ruualta. Tykkään linsseistä joten täytyy testailla :) Itse olen tehnyt hieman saman tyylistä, mutta täytyy kokeilla tätäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, kannattaa ehdottomasti testailla! :) Linssit ovat aina meidänkin vakiostoslistalla, niistä syntyy tosiaan niin monta erilaista hieman tämänkaltaista reseptiä ja ne taipuvat niin moneen tarkoitukseen!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...