tiistai 10. toukokuuta 2016

Ruoka kuin kevätaurinko: Kikherneletut bataattitäyteellä ja tahinikastikkeella

Pin ThisEmail This
Ai mikä aurinkoinen keli onkaan ollut viime päivinä! Ihan kuin nämä letut! No okei, ehkei nyt aloiteta ihan näin kornisti, vaikka muikean keltainen ateria onkin. ;) Yhtä kaikki, huippujuttu että kevät ja pian kesä ovat vihdoin kunnolla täällä, eikä tarvitse enää hytistä hartiat korvissa. 

Tällä kertaa meillä onkin siis jotain hyvin keväistä. Herkulliset lettukestit, vaikkei ehkä ihan sellaiset, miksi ne useimmiten mielletään! Näistä letuista saa veikeän päivällisen bataatin ja tahinin kera, ja koska letut on tehty maukkaista ja ravitsevista kikhernejauhoista, nälkä varmasti selättyy!   

Tohinaa meillä on viime aikoina riittänyt tahoillamme, kun työt alkoivat kummallakin ja siksipä ruokalistakin on taas hetkellisesti typistynyt nopeahkoihin iltaruokiin (ja aamupaloihin!). Vaan täytyypä tässä alkaa taas terästäytyä kesäkuun lähentyessä kun meiltä on "tilattu" yksi kappale menuuta ylioppilasjuhliin perhepiirissä. Niin mitenkäs se herkullinen kalakeitto syntyikään? :) 

Tulevaisuudesta tähän hetkeen. Tutuistuimme kikhernejauhoihin vasta jokin aika sitten, ja pahasti näyttää siltä, ettei ystävyytemme ole ihan heti katkeamassa. Ai miksikö? Ne ovat oivallinen proteiinin lähde - jopa 25g/100g, jos paketin kylkeä on uskominen - ja pitävät siksi nälän loitolla paremmin kuin esimerkiksi vehnäjauhoihin valmistetut letut. Lisäksi kikhernejauhoja voi käyttää kastikkeiden suurustamiseen siinä missä muitakin jauhoja, ja niistä voi valmistaa jopa vegaanisen munakkaan ilman kananmunaa! Eikä sovi aliarvioida värien piristävää vaikutusta lautasella!

Kikhernejauhoja, tai toiselta nimeltään gram-jauhoja tai besan-jauhoja metsästävän kannattaa suunnata kiikarinsa kohti etnisiä tai kasviperäisiin elintarvikkeisiin erikoistuneita ruokakauppoja (esim. Vegekauppa, Ruohonjuuri, Punnitse & Säästä...), mutta nykyään niitä saattaa löytää myös suuremmista ruokakaupoista.

Meihin on matkan jälkeen iskenyt varsinainen bataattimania. Viimeisten viikkojen aikana olemme valehtelematta syöneet bataattia yhtä usein kuin puuroa - ja se on aika usein meille se. Tähän mennessä emme ole vielä toki tehneet bataattipuuroa, mutta sitäkin pitäisi kyllä kokeilla, joskin ehkä nyt se tuntuu vähän syksyiseltä. Ei siis lieni yllätys, että lettutäytteemme syntyy nytkin bataatista. Itse lettujen ohje puolestaan on Hannan sopan Hannan käsialaa.

Resepti vaikuttaa vaativan paljon aineksia, mutta ainakin täytettä voi vapaasti varioida sen mukaan mikä kaupan vihanneshyllyllä tai omassa jääkaapissa näyttää parhaimmalta. Eikä se myöskään vaadi valtavasti aikaa, koska bataatti kypsyy varsin nopsaan, jolloin urakkana on oikeastaan vain lettujen ja muiden vihannesten paistaminen. Tahinikastike on pääpiirteittäin samalla reseptillä valmistettu kuin taannoisessa tattarisalaatissamme (joka löytyy täältä). 

Taikinasta voi muuten mainiosti valmistaa myös pieniä lettuja, jos lettupannu löytyy komerostasi. Silloin niistä tulee vähän kuin pieniä tortillalettuja. :)



Kikherneletut bataattitäyteellä ja tahinikastikkeella

Letut
2,5 dl kikhernejauhoja
1 rkl juustokuminan siemeniä mortteloituna
1 tl kurkumaa
3/4 tl suolaa
n. 2,5 dl vettä
1 muna (voi jättää poiskin mikäli haluat letuista vegaaniset)

Bataattitäyte
1 bataatti pieniksi lohkoiksi pilkottuna
1 iso sipuli viipaloituna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna                                Tahinikastike
3-4 herkkusientä viipaloituna                                           ½ dl vaaleaa tahinia
2 dl valmiita kikherneitä                                                   ½ dl vettä
1 punainen chili hienonnettuna                                        1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1 rkl omenaviinietikkaa + 1 rkl vettä                                  ½ sitruunan kuori raastettuna ja mehu
Ripaus oreganoa                                                              1 tl hunajaa (tai muuta makeutusta)
Oliiviöljyä                                                                         ½ tl juustokuminaa
Suolaa & Pippuria                                                            Ripaus suolaa
                                                                                       Tuoretta korianteria silputtuna


Letut
1. Sekoita juustokuminan siemenet, kurkuma ja suola kikhernejauhoihin. Kaada sitten vettä joukkoon kunnes koostumus on juokseva ja vatkaa mukaan vielä kananmuna. Anna taikinan turvota noin 30 min keittiöliinalla peitettynä.
2. Paista letut kuumalla pannulla. Yksi lettu syntyy noin 1 desistä taikinaa. Lisää pieni tilkka öljyä jokaista lettua kohden. 

Bataattitäyte
1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Mausta bataattilohkot suolalla, pippurilla ja oliiviöljyllä ja paista uunissa noin 15 min tai kunnes lohkot ovat pehmeitä.
2. Paista sipuliviipaleita pannulla hetki kunnes ne pehmenevät ja lisää sitten herkkusieniviipaleet sekä kikherneet ja jatka paistamista noin 5 minuuttia niin, että herkkusieniviipaleet alkavat päästää nestettä. Lisää vielä valkosipuli ja chili, ja paista noin minuutti. Kaada sitten omenaviinietikka sekä vesi ja mausta oreganolla, suolalla ja pippurilla.
3. Kun bataatit ovat valmiit yhdistä ne pannulla olevien ainesten kanssa ja täyte on valmis. Tarjoile yhdessä lettujen kera

Tahinikastike
1. Yhdistä tahini sekä vesi ja sekoita sitten joukkoon sitruunan kuori ja mehu. Lisää vielä hunaja, valkosipuli, korianteri, juustokumina sekä ripaus suolaa. Sekoita ja tarkista lopuksi maku. Tarjoile lettujen ja täytteen päällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...