keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Keittiön ruma ankanpoikanen: paahdetut kasvikset ja sitruunainen valkopaputahna

Pin ThisEmail This

Jotain tölkkipapuja ja kasviksia - ei kuulosta varmaan kovin houkuttelevalta tai hienostuneelta illalliselta. Mutta pyydämme, älkää missään nimessä antako ensivaikutelman hämätä. Tämä annos on oikeasti hurjan hyvää ja tämän lisäksi vielä erittäin helppoa ja yksinkertaista! 


  
Olimme perjantaina jälleen kaupassa pohdiskelemassa illan menuuta ja aivoissa pyöri pitkän viikon jälkeen vain tyhjää. Tyypilliseen tapaan muutaman hyllykierroksen jälkeen esille nousi ehdotus "miten olisi jotain papuruokaa", joka yhtä tyypilliseen tapaan sai vastineeksi hieman mitäänsanomattoman ilmeen ja "kai se käy, kun ei muutakaan keksi"-vastauksen. Onneksi tällä kertaa ehdottaja piti päänsä, nakkasi koriin pari tölkillistä valkopapuja ja suuntasi kasvisosaston kautta kassalle. Illallinen nimittäin räjäytti pankin niin että setelit vain leijailivat. 

Oivallinen resepti on peräisin Ruokatohtori-kirjasta, ja muutaman kokeilukerran jälkeen se viimeistään nyt hioutui timantiksi. Lyömättömien makujen lisäksi annos on ilmeisesti myös terveysvaikutuksia pullollaan, iho paranee ja astma saa kyytiä. No, tiedä siitä, mutta ainakin vatsa ja makuhermot ovat varmasti tyytyväisiä. :) Valkopaputahna käy sitä paitsi sellaisenaan mainiosti monen muunkin aterian lisukkeena tai erillisenä dippikastikkeena. 



Valkopaputahnan sydän on paahdettu valkosipuli, raaka-aine, jota Anthony Bourdainkin kirjassaan Kitchen confidential kuvailee jumalaiseksi. Valkosipulin paistaminen on yksi hienoimmista asioista ruoanlaitossa, ainakin Maustemittakaavan sipuleista yleensä vastaavan jäsenen mielestä. Siinä hetkessä, kun valkosipuli alkaa jo kevyesti tiristä pannulla ja nenän saavuttaa sen valloittava paahtunut tuoksu, on jotain taianomaista. Kun erittäin hienoksi pilkottuja kynsiä paistaa pienellä lämmöllä muutaman minuutin tilkassa öljyä ja kaataa sitten papujen joukkoon, antavat ne upean säväyksensä tämänkin tanhnan makuun. Eikä tuoreen korianterinkaan kanssa kannata säästellä, mitä vihreämpi, sen parempi, vai kuinka se meni? Ainiin ja se vielä, että valkopaputahnaan kannattaa valita laadukkaita papuja, joko tölkistä tai itse liottamalla. Väitämme ainakin itse huomanneemme eron muutamien tarjolla olevien valkopapuvaihtoehtojen välillä.

Jo viime reseptissä hehkuttamamme kesäisten paprikoiden makeus on yksinkertaisen upea vastapaino sitruunaiselle valkopaputahnalle. Grillattujen kasvisten kohdalla voi käyttää myös vapaasti luovuutta ja heittää lisäksi vaikkapa munakoisoa mukaan uunipellille tai miksei nyt kesällä oikeaankin grilliin.

Tuskin koskaan kevyt kesäinen illallinen onkaan syntynyt näin helposti, tarjoten silti nautinnollisten ruokahetken, joka saa kaapimaan kipot ja kupit tyhjäksi asti. Toisinaan jopa kaikkein vaatimattomimmista raaka-aineista voi siis syntyä hurmaavia yllätyksiä!



Grillatut kasvikset sitruunaisen paputahnan kera


2-3 paprikaa koosta riippuen
1 iso kesäkurpitsa
Oliiviöljyä
2 tölkkiä valkopapuja (esim. Urtekram)
2 valkosipulinkynttä
Iso kourallinen tuoretta korianteria
Noin 1/2 sitruunan mehu
Rouhittua mustapippuria
Suolaa

1. Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Pilko vihannekset leveiksi suikaleiksi ja pirskota päälle loraus oliiviöljyä, mausta suolalla ja pippurilla ja sekoita hyvin. Murskaa vielä toinen valkosipulinkynsistä, lado kaikki yhdessä vihannesten kanssa uunipellille ja paista grillivastuksella noin 20 minuuttia kunnes kasvikset ottavat väriä.
2. Valmista tällä välin valkopapusose. Pilko kaksi valkosipulinkynttä erittäin hienoksi ja kuullota silppua muutama minuutti pannulla oliiviöljyssä. Varo etteivät valkosipuli pääse ruskistumaan. Huuhtele ja murskaa pavut perunasurvimella ja lisää joukkoon valkosipulit. Purista sekaan sitruunan mehu ja kaada lisäksi loraus oliiviöljyä, jotta rakenteesta tulee miellyttävän kermainen. Silppua tahnan joukkoon vielä reilusti tuoretta korianteria, ja mausta suolalla ja pippurilla.

3. Tarkista vielä tahna maku ennen tarjoilua ja työstä tarpeen mukaan. Tarjoile grillatut kasvikset paputahnan päällä ja ripottele lopuksi pinnalle tuoretta korianteria. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...