sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Vietnamilainen nuudelisalaatti

Pin ThisEmail This
Hyvin tehdyissä vietnamilaisissa ja thaimaalaisissa annoksissa, erityisesti wokeissa, on parasta niiden raikkaus. Saimme taannoin Tampereella uudehkossa PureBite-ravintolassa yhden parhaista wokkikokemuksistamme aikapäiviin. Paikka markkinoi itseään aasialaisena fuusioravintolana, jossa kotimaisissa läheltä tuoduissa puhtaissa raaka-aineissa on vahva aasialainen potku. Todellakin, pakkohan se oli myöntää, että mainoksille tuli katetta. Tuoreuden saattoi annoksistamme kirjallimellisesti maistaa ja maku oli parempi kuin monessa varsinaisessa thai-paikassa. Tuon käynnin jälkeen on kotikeittiöömmekin virinnyt uudestaan taas innostus thaimaalaista ja vietnamilaista ruokaa kohtaan, joka välillä jo ehti hiipua kohdallemme osuneiden raskaiden ja ylisuolaisten curryjen myötä. 

Tämä vietnamilainen nuudelisalaatti onkin tuon innostuksen hedelmiä. Paljon peräänkuulutettu raikkaus syntyy tuoreesta mintusta, kypsentämättömistä vihanneksista sekä viileästä nuoc cham -kastikkeesta, jossa on limeä. Salaatti on erittäin helppo ja nopea valmistaa, mutta ennen kaikkea se on erittäin maistuva.


Kastike kannattaa tehdä riittävän tuliseksi, jotta se tuo salaattiin sopivaa särmää, eli rohkeasti chili kouraan. Reilu määrä tuoreita yrttejä ja varsinkin paahdettu maapähkinäruohe ovat niiden vastustamattoman maun kannalta yksinkertaisesti vain täysin välttämättömiä, joten se pieni ekstravaiva kannattaa nähdä! Loraus seesamiöljyä viimeistelee vielä maun ja syömäpuikot vuorostaan kattauksen. Itse käytimme proteiinin lähteenä tällä kertaa vain kananmunia ja herneitä, mutta salaattiin sopisivat varmasti  myös esimerkiksi katkaravut tai tofu, jos siitä vielä ruokaisampaa haluaa. Tämä ruoka on muuten kuin luotu eväsboksissa kiikutettavaksi, sillä se ei kaipaa lämmitystä, ja maku vain paranee salaatin odottaessa yön yli jääkaapissa, jos sen tekee edellisenä iltana. Joten jos lounaseväät ovat alkaneet toistaa itseään, kannattaa laittaa tämä kokeiluun!


Vietnamilainen nuudelisalaatti

50-60g lasinuudeleita/riisiviermiselliä

Nuoc Cham -kastike:

½ limetin mehu
1-2 suurta punaista chiliä (Autenttisessa kastikkeessa 1 pieni bird chili - HUOM! Erittäin tulinen!)
1 valkosipulinkynsi
1½ rkl ruokosokeria
2 rkl kalakastiketta
½ dl vettä

1 punainen paprika
1 porkkana
1 salottisipuli/keltainen sipuli
1 dl suikaloitua savoijinkaalia/kiinankaalia
1 dl tuoreita herneitä 
2 herkkusientä
2 luomukananmunaa (+ ripaus suolaa)
Kourallinen tuoretta minttua
Kourallinen tuoretta korianteria
Kourallinen maapähkinöitä
2 rkl seesaminsiemeniä
Seesamöljyä



1. Valmista ensiksi kastike soseuttamalla kaikki sen ainekset tasaiseksi. Laita tasaiseksi ajettu kastike jääkaappiin odottamaan.
2. Pilko paprika, porkkanat, kaali ja sipuli mahdolisimman ohuiksi suikaleiksi. Pilko myös herneet pienemmäksi. Viipaloi samalla vielä herkkusieni ja paista sitä pieni hetki pannulla. 
3. Paahda pienessä kattilassa maapähkinöitä ja osa seesaminsiemenistä kunnes väri muuttuu kauniin kullanruskeaksi. Pilko sitten veitsellä pähkinät hienommaksi rouheeksi
4. Sekoita astiassa kananmunat ja ripaus suolaa, paista sitten molemmin puolin suuren letun muotoon. Ota paistettu kananmuna pois levyltä, ja leikkaa hieman jäähtyneenä pitkiksi ohuiksi suikaleiksi.
5. Keitä vedenkeittimessä n. 1 ½ litraa vettä ja kaada vesi riisinuudeleiden päälle syvään astiaan. Liota nuudeleita noin 3 minuuttia kunnes ne ovat kypsyneet. 
6. Kaada kypsien nuudeleiden vesi pois lävikön avulla, ja yhdistä kaikki ainekset suuressa salaattikulhossa. 
7. Lisää noin 3 rkl kastiketta (HUOM! Jos teet bird's eye chilistä, määrä on pienempi!) ja sekoita tasaiseksi.  
8. Silppua lopuksi joukkoon myös runsaasti tuoretta minttua ja korianteria ja viimeistele seesaminsiemenillä. 
9. Tarjoile heti ja popsi pois! :) Kastikkeen lopun voi tarjoilla salaatin ohella tai säilöä jääkapissa uutta salaattia odottamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...