maanantai 22. joulukuuta 2014

Mausteiset joulupiparit

Pin ThisEmail This
Vihdoin joululoma! Aikaa laittaa ruokaa, kokeilla uusia reseptejä ja vielä ehtiä rauhassa nauttimaan siitä. Joulun oleellisena osana ovat piparit, jotka yleensä on (liiankin) helppo tehdä valmistaikinasta, mutta alusta tehtynä niistä kuitenkin saa vielä kotoisamman makuisia. Ja ihanan tuoksun keittiöön! Ensi jouluna voisikin sitten yrittää joulutorttutaikinaakin valmistaa kaupan valmiiden taikinoiden sijaan. 

Piparit kuuluvat niiden herkkujen sarjaan, joiden valmistaminen on melkein hauskempaa kuin itse syöminen. Emme sitä paitsi taida olla ainoita, joiden mielestä taikina kilpailee tiukasti lopputuloksen kanssa siitä kumpi on parempaa. Piparien muotoilussa perinteiset kuuset ja possut saivat tehdä tilaa, kun blogimme jalkapallohullujäsen pääsi toteuttamaan intohimoaan. Kokonaista kentällistä ei lopputuloksesta sentään syntynyt, mutta maalikehikot ja muutama pelaaja sentään pääsivät pellille paistumaan. GOAL!

Taikinan resepti kulkee jo kolmannessa sukupolvessa, eikä siinä esimerkiksi soodaa ole laisinkaan, jotta se ei maistuisi pipareissa. Annoskaan ei ole kovin iso, koska usein tuppaa käymään ainakin meillä niin, että edellisjoulun pipareita löytyy kaapin päältä rasiasta vielä kesälläkin. Ei sillä, eiväthän nämä pilaannu, joten vaihtelua näillä toki halutessaan juhannuspöytäänkin saa, mutta ehkä mieluumiin kuitenkin nauttii piparit tuoreena. :) Piparkakkumaustetta sattui kaapista kätevästi löytymään, joten oikaisimme pomeranssin kuoret, neilikat ja inkiväärit tällä kertaa, mutta jos kaipaa mahdollisimman jouluista tuoksua kannattaa edetä perinteisin keinoin. Valmistus ei luonnollisesti hetkessä käy, koska taikinan kannattaa antaa olla yön yli jääkaapissa maustumassa ja kovettumassa, mutta muuten sen suurempia kompastuskiviä ei pitäisi olla.

Pitemmittä puheitta, ei siis muuta kuin Hyvää (ja Herkullista) Joulua :)

t: Maustemittakaavan kokit



Mausteiset joulupiparit

1 dl siirappia
1 dl sokeria
125 g voimariinia
1 tl kanelia
1 rkl piparkakkumaustetta
1 tl kardemummaa
1 kananmuna
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

1. Kiehauta siirappi, sokeri sekä mausteet, ja ota kattila liedeltä. Lisää rasva paloina, jonka jälkeen anna jäähtyä tarpeeksi munan sekoittamista varten.
2. Vatkaa muna jäähtyneeseen seokseen. 
3. Lisää vehnäjauho-leivinjauhe -seos siivilän läpi taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Peitä taikina ja nosta se jääkaappiin maustumaan ja kovettumaan yön yli.
4. Ota taikinasta puolet ja kauli se jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Hieman lämmennyt taikina on helpompi kaulia kuin jääkaappikylmä. 
5. Painele muotilla taikinasta kuvioita, ja nosta ne varovasti leivinpaperin päälle pellille. 
6. Paista piparit 200 asteessa 5 - 7 minuuttia riippuen pipareiden koosta. Jäähdytä ja nosta piparit kovettuneina säilytysastiaan.

Ohjeesta tulee pieni annos pipareita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...